Saavutettavuustestausta selaimessa


Saavutettavuuden toteutuminen on suurelta osin sisällön toteuttamista oikein ja osaavan tekijän on helppo arvioida toteutusta itsekin. Joskus kuitenkin yksittäisten detaljien huomaaminen on vaikeaa. Sivun saavutettavuutta voi testata myös ohjelmallisesti selaimeen asennetun lisäosan avulla. Yksi tällainen on axe.

axe extension Google Chromeen

Deque Systems Inc -yritys on saavutettavuuteen erikoistunut taho, joka pyrkii edistämään saavutettavuuden toteutumista. Yksi heidän tuotteistaan on ilmainen lisäosa selaimeen, axe. Lisäosan voi ladata selaimeen chrome web store:sta. Laita hakuun axe, ja lisää laajennos selaimeesi.  

crome web store näkymä, josta ladattavissa axe niminen selainlaajennos.

axe laajennoksen käyttö

Kun axe laajennos on asennettu selaimeen, voi sillä analysoida verkkosivun saavutettavuutta. Navigoi sivulle, jonka haluat tarkistaa ja ota näkyviin selaimen kehittäjätyökalut. Saat ne helposti näkyviin napsauttamalla sivun päällä hiiren kakkospainikkeella ja valitsemalla avautuvasta valikosta inspect tai tarkastele riippuen järjestelmäsi kielestä.

Löydät laajennoksen kehittäjätyökalujen valikosta

axe laajennoksen aloitusnäkymä.

Valitse näkymän vasemmassa laidassa oleva painike – analyze, alysoidaksesi sivun. Kun analyysi on valmis eli käytännössä samantien, näyttää työkalu huomionsa sivusta. Käy läpi analyysin tulokset kohta kohdalta ja päätä itse ovatko tarkistuksen tulokset oikeasti virheitä tai ongelmia saavutettavuuden kannalta. Automaattinen tarkistus ei aina tulkitse tilannetta oikein. 

esimerkki axe laajennoksen suorittamasta saavutettavuus analyysistä.

Automaattisten analyysien avulla voit löytää sivustostasi korjattavia kohtia, jotka olisivat muutoin jääneet huomiotta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että automaattiset tarkistukset eivät osaa tulkita kaikkea oikein. Analyysin tulokset voivat olla myös vääriä hälytyksiä ja toisaalta automatiikka ei kykene mittaamaan muita kuin selkeästi objektiivisesti mitattavia saavutettavuuden onnistumiskriteereitä. 

Automatiikka ei korvaa omaa tarkkaavaisuutta mutta auttaa havaitsemaan osan saavutettavuuden puutteista.